eveet ilk tarifim Karatay Mutfağı adlı kitaptan Hurmalı dondurma. ben biraz kendimce eklemeler yaptım :)
öncelikle şunu belirteyim SAF Sahlep Tozu oldukça önemli çünkü dondurmanın dondurma olmasını sağlayan şey bu malzeme. ve maalesef ki oldukça pahalı. kilosunu 250 tlden başlayarak 400 500 tlye kadar satan yerler var. hal böyle olunca 5 tl ye alabildiğim 2.5 tatlı kaşığı ölçüyle yaptım bende dondurmamı :) sütümü ve hurma ölçümüde ona göre azalttım :)
Malzemeler:
2.5 tatlı kaşığı saf sahlep tozu
2.5 su bardağı süt
5hurma
tarçın
vanilya aroması
Yapılışı:
* Hurmaları 2 saat kadar öncesinde ılık suya koyarak yumuşamalarını sağlayın.
* Sütü ocağa alın ve kaynatın. ardından kenara koyarak biraz soğumasını sağlayın.
* Ilınan sütün içerisinden bir miktar alın ve 2.5 tatlı kaşığı sahlep ile bir kasede karıştırın. ( sahlep şişiyor çabucak o sebeple kaseniz çok ufak olmasın ki rahat karıştırın)
* pürüzsüz kıvama gelen sahlep - süt karışımını kenarda ılımaya bıraktığınız tenceredeki süte karıştırın ve ocağa alın. orta ateşte pişirmeye başlayın. ( sürekli karıştırın )
* karışımınız koyu bir kıvam alacaktır. bu kıvamı aldığında kenara alıp bi 5 dakika kadar daha karıştırın. karıştırma esnasında tarçın ve vanilya aroması ekleyin.
* normalde kitapta hurmaların kase dibine koyulmasını söylemiş ancak ben içine kattım çünkü şekersiz geldi tadı karışımın bana. hurmaları çatal ile ezdim iyice sonra çırpma teli ile birlikte kenardaki karışım çok soğumadan içine katarak karıştırdım ( tarçınlarla birlikte sıcakken kattım içine )
* karışımın özdeş olduğundan emin olduktan sonra kaselere koyarak buzdolabında soğumaya bırakın.
* servisinden 2 3 saat önce buzluğa koyun ve servis edin.
Afiyet Olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder